CO OCHUTNAT NA SICÍLII?
Na internetu najdete seznam pochoutek, které pocházejí ze Sicílie a bez kterých nemůžete tento ostrov opustit. My jsme všechny položky ze seznamu nakonec neodškrtli, ale rádi Vám dáme tipy, kde nám chutnalo. Malé typické kavárničky s pečivem a kávou na snídani, které jsou pro jižní Evropu typické nechyběli ani tady.
PALERMO
V Palermu jsme zkusili sicilskou klasiku - zmrzlinu v briošce a to na hlavní třídě (za nás lepší klasický kornoutek). Po vystoupení z autobusu v Palermu můžeme doporučit kávu a ledové cappucino u autobusového nádraží Bacio Nero, mají zde i dobré snídaně a mini pistáciové canoli. Jen je to malý prostor a mnoho lidí, ale zastávka dobrá. Další na seznamu sicilských pochoutek jsou arancini. Jedná se o národní jídlo, které má certifikát Prodotto agroalimentare tradizionale. Smažené kuličky plněné rýží a typicky ragů - tohle nám moc chutnalo. V Palermu je obchůdek na hlavní třídě Arancine Ke Palle, kde jsou různé náplně. Je tam neustále fronta, ale máte záruku, že jsou čerstvé.
V Palermu jsme dál zkusili i typické canoli s ricotta náplní. Stále více oblíbenou zastávkou je cukrárna I Segreti del Chiostro, která je schována v místním klášteře, kterým procházíte. I přesto, že je to takto schované v bludišti chodeb, tak tam bylo hodně lidí. Stojí se ve frontě, kde si odtrhnete číslo a to je pak obsluhováno. Canoli velké, ale přiznám se, že pro nás ta klasická riccota náplň byla moc těžká. Cena 6 euro, což taky není málo. My jsme si oblíbili třeba pistáciovou náplň. Obecně mají hodně v oblibě riccotovou náplň v jakémkoliv koláči nebo pečivu. Po chvíli už jsme se riccotě trochu vyhýbali. 😀 Každopádně umístění cukrárny je zajímavé a canoli si můžete jít sníst na krásný dvorek, který je obklopen citroníky.
V Palermu se pak nachází i proslavený trh - Vucciria, vchod je i z hlavní ulice. Jedná se o jeden z nejstarších pouličních trhů s potravinami a na náměstíčku jsou prodejci s rybami. Atmosféra hezká, pro nás trochu zklamání, jednalo se o jednu delší ulici se stánky a restauracemi. Na náměstí, kde se prodávají ryby to moc chutně nevypadalo. Ale v době naší návštěvy se u Palermského divadla konal velký pouliční trh Mercato del Capo snad se vším, co si jen představíte, tak tady jsme si spravili náladu. Když se nad tím tak zamýšlím, tak jsme Palermo pojali spíš jako objevování místních jídel než kultury. No ale i když samotné jídlo je v Sicílii taky kulturní záležitost. 😀 Za těch pár hodin jsme toho stihli sníst opravdu hodně.
TRAPANI
V Trapani jsme objevili výbornou zmrzlinu u přístavu - sem rozhodně doporučujeme zajít - Gelateria Meno Tredici. Mají tu i moc dobrou granitu, což je taky další z položka, bez které nemůžete ze Sicílie odjet. Ranní snídaně byly asi nejlepší v hlavní ulici v Drepan Café, mají zde výbornou kávu a poctivé pečivo za pár kaček - tedy euro. Obecně jsme v těchto obchůdkách dávali za snídaní pro oba okolo 6 euro napříč celých ostrovem. Vždy to byl velice příjemný start dne. Trochu problém tu byl najít restauraci na večeři v normální cenové kategorii a bez mořských plodů. Na pizzu zde často dávají hodně sýra, ale v Pizzeria La Novità nebyla vůbec špatná!
CATANIA
V Catánii byl velký výběr dobře hodnocených restaurací - pizzerií i v té naší cenové třídě (10 - 15e/os). V podstatě pravý opak od Trapani. Hned po příjezdu jsme zamířili do Fud Bottega Sicula na hamburger - dobrý! Obecně mají moc hezky udělané uličky s restauracemi se světýlky, působí to příjemně a romanticky. 😀 Pokud máte rádi pizzu, tak určitě do Sleto pizeriia - hamburger, tak dobrou pizzu jsme dlouho neměli.
Jednou z dalších položek na seznamu sicilských pochoutek jsou olivy, které jsou naložené a dávají je třeba právě na pizzu. V Catánii jsme potom po cestě z ubytování narazili na cukrárnu Scrivano Tavola Calda, akorát jsou zde asi dva stoly na posezení a nedělají kávu (jen z automatu). Lidí sem zřejmě chodí hodně, protože mají před vchodem pořadník pro trhání čísel. Obecně kamkoliv se ráno na snídani a kávu posadíte, myslím že to nebude špatná volba. Na hlavní třídě nás oslovil ještě obchod se zmrzlinou Don Peppinu, se kterou si pak můžete jít sednout třeba před "Sloní" fontánu a poslouchat hudbu. Pokud si budete chtít dát levný aperol nebo jiný drink zastavte se v Magic Sicily. Mají zde i dobré občerstvení za dobrý peníz. Každopádně vzhledem k ceně za alkohol je tu plno místní mládeže, která se sem chodí napít. Ale je to fajn uvolněné místo.
V Taormině jsme nejedli, koupili jsme si občerstvení na pláž v místním obchodě. A v Syrakusách se na ostrůvku Ortigia konal dopoledne místní trh a tak jsme si objednali prkénko místních dobrot - nechyběli olivy, sýry, šunky a naše oblíbená canole s ricottou.
Národní jídla Sicílie, které dále můžete ochutnat:
- Pasta Con Le Sarde - těstoviny se Sardinkami, které si můžete dát třeba v Palermu na jednom z pouličních trhů,
- caponata,
- polévka Macca,
- typické sicilské pesto Trapanese.
A kam si zajít na jídlo třeba v New Yorku?